Select Page

Stockholm Drone – Drönartjänster för alla

INSPEKTION AV SOLPANELER

Solenergi är  effektivt och behovet av solceller ökar hela tiden. Solpaneler installeras inte bara som enorma solcellsparker utan också på tak på fastigheter, lantbruk, privatbostäder och andra byggnader. Behovet att producera lokal energi är en bra strategi för att säkra allt större energibehov.

Med solceller kommer också behov av bra underhåll då solceller utsätts för yttre påverkan som väder och solens strålar. Detta kan övertid skada solcellerna och minska dess effektivitet.

Inspektioner blir därför avgörande för säker drift men manuella inspektioner är både tidskrävande och utgör stora risker för inspektörerna. Stockholm Drone erbjuder säkra och tillförlitliga inspektioner med drönare som snabbt detekterar fel i solpanelerna.

Läs mer på denna sida hur Stockholm Drone kan hjälpa dig på bästa sätt.

Inspektion av solpaneler för att upptäcka fel och brister

Effektivitet

Drönare kan analysera hela solcellsparker till solceller på ett tak på en byggnad på kort tid.

Säkerhet

Drönare ersätter manuella inspektioner där personal måste arbeta på höga höjder och svårtillgängliga områden. Drönare eliminerar risker för olyckor och skador.

Insamling av data

Drönaren är utrustad med högupplösta termiska kameror och sensorer vilka fångar detaljerade bilder med tydliga markörer var fel och skador finns i solpanelerna. Det går sedan snabbt att lokalisera panelernas och cellernas skick och enklet rikta service och och reparationer till felaktiga paneler.

Kostnadseffektivitet

Då drönare arbetar mycket snabbt, minskas tiden för manuellainsepektioner och arbetskraft. Detta gör drönarinspektioner mycket kostnadseffektiva.

Regelbundna inspektioner – Felsökning – Kontroll efter installation – Kontroll efter service och reparationer

FRÅGOR OCH SVAR

Behöver vi inspektera våra solpaneler?

När solstrålar träffar solcellerna uppstår elektrisk spänning och det bildas ström i form av likström. När allt fungerar optimalt utvinner Ni den el du förväntar dig av din anläggning. Solpaneler kan skadas pga olika omständigheter och vid skada uppstår såkallade hotspots.

Solpaneler är seriekopplade och är beroende av varandra för att solelsproduktionen ska vara hög i hela systemet. När celler skadas och hotspots uppstår försämras därmed elproduktionen. Hela eller delar av panelen kan alltså helt sluta fungera och behöver då bytas.

Hotspots uppstår när en eller flera celler täcks av löv, smuts, skuggas eller skadas av nedfallande grenar etc.

Ovan orsaker är dock inte den största anledningen till att solceller får hotspots. Det är den ljusinducerade degraderingen, alltså solljuset som är den största anledningen till att hotspots förekommer. Detta enligt Clean Energy Reviews.

Även feltillverkade solpaneler förekommer vilket gör att du inte kan vara säker på att anläggningen fungerar optimalt redan vid leverans. Detta är dock inte lika vanligt.

Det är svårt att inspektera/felsöka solpaneler utan att använda termografering alltså en värmekamera.

Pga att solpaneler oftast är monterade på tak och inspektionen med värmekamera måste utföras på ett visst avstånd och vinkel, är en drönare med värmekamera det bästa alternativet.

Hotspots upptäcks som skuggade/vita fält i bilden och är därför lätta att identifiera med en drönare.

Normalt har varje solpanel tre eller flera bypassdioder som används för att leda strömmen förbi de paneler som skuggas. Skuggade solceller producerar i detta fall ingen el alls, men uppsidan är att de skuggade solcellerna inte drar ner produktionen för hela strängen av paneler.

Anledningen till att bypassdioder minskar risken för hotspots är för att strömmen tar vägen förbi den skuggade solcellen i stället för vägen igenom den.

Är dock cellerna skadade permanent, fyller bypassdioderna ingen funktion över tid. Skadade paneler måste därför bytas.

Hur ser skadade celler ut på en bild från en drönare med värmekamera?

Nedan ser du några bilder med solpaneler med så kallade hotspots.

 

Kan en inspektion av solpaneler med drönare utföras när som helst?

Det finns några faktorer som spelar in om inspektionen och analysen blir korrekt. Dessa är:

Solstrålning
När en inspektion ska utföras bör solstrålningen på kvm vara 600 watt eller mer. Detta kontrollerar vi med en mätare innan vi åker ut på plats. Är solstrålningen för låg blir avläsningen efter fel i panelerna felaktiga. Därför utför vi inte inspektionen om solstrålningen inte är tillräcklig hög.

Vind
Om det blåser mer än 5-6 m/s finns en risk att solpanelerna kyls av av vinden. Därför undviker vi inspektioner om det blåser för mycket.

Temperatur
Om det är för kyligt som det normalt är vintertid, brukar vi undvika inspektioner av solpaneler. Är det dock hög solstrålning och relativ lite vind, kan vi ändå överväga att göra inspektionen.

Däremot är inspektioner av exemplevis värmeläckage från byggnad inte beroende av sol eller vind. Vintertid är då att rekommendera då värmen är igång i byggnaden. Detta gör det enklare att se värmeläckage.

Regn och snö
Regnar eller snöar det, undviker vi alla typer av inspektioner då det försvårar inspektionen, även om våra drönare är IP klassade att tåla regn och snö.

Vi kan alltså inte bestämma i förväg vilket exakt datum vi utför inspektionen då vi är beroende av rätt förutsättningar. Vi meddelar dock alltid dagen innan (vid säker prognos) eller senast samma morgon innan vi åker ut och utför inspektionen.

Vi erbjuder även

Printstudio och Ramverkstad

FINE ART PRINT, CANVAS, FOTOPRINT, KONSTREPRO, DIGITALISERING & RAMVERKSTAD.

IT tjänster – Hemsidor – E-post

Vi är en fullservicebyrån webbyrå nära Stockholm och vi bygger hemsidor i WordPress, tar hand om komplexa integrationer och driver era servrar.

Vill du komma i kontakt med oss?

Är du intresserad och vill veta vad vi kan gör för dig? Fyll i nedan formulär så lovar vi att kontakta dig så fort vi bara kan, vanligtvis inom 24h under kontorstid.